Beste Matthijs van Nieuwkerk

Beste Matthijs van Nieuwkerk, DWDD,

Ik schrijf deze brief naar aanleiding van de uitzending 26 maart.
Hierin heb je een gesprek met twee ex-gezagvoerders uit de luchtvaart.
Wat er met de Airbus A320 gebeurd is vreselijk, maar om iemand wiens persoonlijke situatie je niet kent ‘idioot’ en ‘knettergek’ te noemen is ongehoord! Hiermee veroordeel je een grote groep mensen met psychische aandoeningen, mensen die vaak heel hard moeten werken en vechten om een plek te vinden in de maatschappij.

Zijn al deze mensen potentieel gevaarlijke gekken?

-42,7% Van de inwoners van Nederland heeft ooit te maken gehad of heeft te maken met psychische klachten in welke vorm dan ook, zowel zware, chronische als lichte klachten.
-Een kwart van de bevolking heeft op dit moment een psychische aandoening.

In een artikel van de NOS lees ik dat suïcide een taboe is binnen de luchtvaart. Om dit taboe bespreekbaar te maken moeten we voor begrip en openheid zorgen, binnen de branche en bij het Nederlandse volk. Door woorden als ‘idioot’ en ‘knettergek’ te gebruiken stagneert de situatie en zullen mensen met een psychische aandoening alleen maar minder open zijn. Met als gevolg dat het risico op ongevallen alleen maar groter wordt.

Ik heb ADD en terugkerende depressieve klachten. Ik ben erg open en kan zonder veel moeite mijn verhaal vertellen aan mensen die geïnteresseerd zijn. Helaas zijn er velen die hier niet over kunnen praten, ze zijn bang om afgewezen te worden en om zelfs hun baan kwijt te raken. Het is pijnlijk dat in deze tijd van bezuinigingen (waarin het steeds moeilijker wordt om psychische zorg te krijgen) je niet op je directe omgeving terug kunt of durft te vallen. Terwijl dit vaak juist zo hard nodig is!

Dus Matthijs, jij zou beter moeten weten dan mensen zo te labelen. Je hebt een grote voorbeeldfunctie. Zowel jij als de media hebben veel invloed en leiden het gesprek aan de keukentafel. Als voorbeeld wil ik jouw promotie aanhalen van het VPRO programma ‘Zondag met Lubach’, deze actie heeft ervoor gezorgd dat dit programma meer media-aandacht heeft gehad dan dat hij zelf ooit zou kunnen bereiken (binnen hetzelfde tijdsbestek) en dat het ‘farao voorstel’ nu op ieders lippen ligt.
Is het dan goed dat we onze medemensen met psychische problemen gelijkstellen aan ‘idioten’ en ‘knettergekken’? En dit nog wel tijdens de week van de psychiatrie die juist om positieve aandacht vraagt!

Vriendelijke groet,
Angelique Rebel
Ambassadeur Fonds Psychische Gezondheid en medewerker Depressielijn

http://nos.nl/artikel/2027020-suicide-taboe-onderwerp-in-de-luchtvaart.html

P.S. Bij deze een aantal sites waarin je wat genuanceerdere informatie over stigmatisering kunt vinden.
Fonds Psychische Gezondheid
Samen Sterk zonder Stigma
http://angeliquerebel.nl/

12 thoughts on “Beste Matthijs van Nieuwkerk

 1. Heel goed. Ik zou hier nog aan toe willen voegen dat het bij mijnweten ook echt niet mogelijk is om aan iemands ogen te zien of hij/zij een crimineel is of niet, zoals door matthijs gesuggereerd in de aflevering over de utrechtse serieverkrachter.

 2. Ik kreeg net een reactie van iemand die mijn stuk wat overdreven vind. Om het nog iets te verduidelijken:

  Het gaat me er vooral om dat een programma als DWDD veel kijkers heeft en het belangrijk is om over onderwerpen als psychiatrische aandoeningen wat nuancering te brengen. Veel mensen gaan hier erg makkelijk in mee zonder verdere achtergrondinformatie op te zoeken. Daarom ook een pittige reactie. Ik kan uit ervaring zeggen dat er veel mensen zijn, vaak kwetsbaar, die regelmatig tegen vooroordelen aanlopen en zich daar niet makkelijk tegen kunnen verweren.

  Je kiest niet voor een psychische aandoening en vaak is deze ook nog levenslang.

  • Ik vind jouw reactie niet overdreven maar juist goed verwoord.
   Dat klopt. Ik loop eigenlijk vanaf 2007 tot en met nu. Met enige regelmaat loop ik tegen onbegrip aan omdat ik eigenlijk al vanaf toen ik puber was psychosociale problematiek heb. Maar daarnaast last heb van chronische depressie/identiteitsproblematiek en verlatings angst.
   Als ik open kaart speel naar mensen snapt men het niet. Dus heb ik me voor genomen om dan maar niks meer te vertellen. Ik merk als je ‘leven niet maakbaar is’ of je hebt het niet op een ‘presenteerblaadje’ gekregen je eigen schuld is. Zo ervaar ik dat bij mensen van mijn eigen leeftijd(groep dertigers maar ook de twintigers,de veertigers etc).

   • Beste Sylvia,

    Bedankt voor je openhartige reactie. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die open durven te zijn over hun problematiek, het zal flink wat tijd kosten maar ik hoop dat er daardoor een kentering komt en mensen ook in het algemeen op een meer respectvolle wijze met elkaar om zullen gaan. Ik wens je sterkte en alle goeds voor de toekomst.

 3. Angelique Rebel,

  Kijk en hierom is het dus van het grootste belang om de verweekte over gefeminiseerde zwakkere zoals jou uit deze samenleving te elimineren.
  Gezonde mensen zonder emotie verslaving, lachen gewoon om die propagendaclown! Laat staan dat we zijn woorden serieus nemen, kom nou zeg!
  In het zelfmedelijden zwelgende en zich druk willen makende figuranten zoals jou WILLEN depressief zijn! Als way of life! Waar the hell maak je je druk om?
  Leg de uitspraken van Matthijs en jou visie daarop eens voor aan mensen uit Syrië, Noord-Korea, Oekraïne en zo kan ik nog een tijdje door gaan met opsommen, ik denk echt dat ze heel geschokt zullen zijn.
  GET A LIFE!

  • Beste M.H. Oudekerk,

   Het lijk er sterk op dat u niet helemaal weet waar u over praat en u toont zich een goed voorbeeld van mensen die het er voor anderen niet beter op willen maken in deze maatschappij. De situatie van mensen in oorlogsgebied en mensen met psychische problematiek met elkaar vergelijken is ongeveer hetzelfde als met appels en peren vergelijken. Ik vind het prima om in discussie te gaan over dit onderwerp maar wel op een respectvolle manier.

 4. “u niet helemaal weet waar u over praat”?
  “het er voor anderen niet beter op willen maken in deze maatschappij”?
  Iemand de waarheid vertellen en motiveren heet dat!
  Niet dat huilie huilie gedoe en elkaar zwaktes in stand blijven houden zoals jij doet samen met al die gekkies die reageren onder je artikel! #OPHOUDEN
  Los van het feit dat Matthijs juist pleite voor jaarlijks terug kerende psychologische testen of te wel maak het probleem van mensen met een psychisch problemen inzichtelijk, onderken het en handel erna. Is het ook nog eens zo dat hij gewoon in “volkse taal” REAGEERDE op de stelling van een van die ex piloten dat er met die A320 piloot niks mis was, iets wat je niet kan volhouden.
  Daarbij wie zegt dat Matthijs niet lichtelijk narcistisch is? En dus zelf een psychisch probleem heeft. Hoeveel begrijp toon JIJ daarvoor dan in je blog? Of hou je op zijn minst die optie open aan de hand van zijn over ijdele en mediageile persoonlijkheid en het feit dat 42,7% van de Nederlandse populatie ooit te maken gehad of heeft te maken met psychische klachten in welke vorm dan ook, zowel zware, chronische als lichte klachten. Om jou maar even (zonder bron vermelding? Maar daar doe je in heel jou blog helemaal niet, dus ga ik die moeite ook niet voor jou doen in mijn reactie) te citeren!
  Misschien zou je moeten zorgen dat je hard gaat werken en veel geld gaat verdienen ipv jezelf te verliezen in zelfmedelijden en al je psychohypotheses.
  Lekker gaan sporten, je regelmatig goed laten neuken en is gaan genieten van het leven. En als je t leven dan nog niet bevalt? Is in gaan zien dat de totale mensheid wetenschappelijk vastgesteld, de grootste wereld plaag ever is. En de wereld zwaar overbevolkt is. Dan neem je een overdosis arsenicum ga je rustig op bed liggen en ben je niemand tot last. IPV jou probleem het probleem van andere willen maken en begrip krijgen een norm vinden.
  Miss. omdat 42,7% zelf genoeg problemen heeft en de andere helft keihard werkt om wat van zijn leven te maken vecht tegen om zelf niet met dat soort problemen te hoeven kampen. En is er helemaal geen ruimte voor jou verweekte westerse zichzelf willens en wetend in stand houdende “depressie” klachten!

  Daarbij bagatelliseer je nogal ontzettend wat deze GEK heeft aangericht met zijn actie, en als hij zijn probleem lekker zijn probleem had gelaten en gewoon thuis stilletjes het leven was uit geslopen, was er behalve uit de orthodox gelovigen hoeken weinig tot geen kritiek op hem geweest.

  Daarbij als Matthijs zo makkelijk als jij over de misdadige indirecte massamoord van deze dwaas heen was gestapt (mochten alle aannames kloppen), en had Matthijs gepoogd had begrip te kweken voor zijn daad, op hoeveel kritiek had hij nu dan kunnen rekenen denk je?

 5. Beste Angelique,

  Ik heb de rest van je site ook door gelezen en je hebt mij geraakt!
  Ik besef me nu dat je een mooi, oprecht en goed persoon bent!
  Een ruwe diamant zeg maar.
  En voel me nu best schuldig over wat ik allemaal naar je heb geschreven!
  Ik was chagrijnig en schreef het allemaal in een opwelling! I’m sorry!

  Als je het zelf prettig vind dan verwijder mijn reacties maar, dat zie ik niet als censuur! En zou als je dat kan wel fijn vinden. Kijk maar.

  Ik wens je ieder geval sterkte en het beste en weet dat het allemaal niet persoonlijk bedoeld was. Mijn fout!

  • Beste M. H. Oudekerk
   Ik las u stuk met ontzetting, maar haalde opgelucht adem toen ik het laatste stukje las! Blij dat er nog mensen zijn die sorry kunnen en durfen zeggen!
   Ook ik heb jaren lang psychische klachten gehad en weet uit ervaring hoe de maatschappij mensen met psychische klachten een “stempel” geven, terwijl dat, naar mij gevoel, er mede voor zorgt dat de klachten in stand blijven!
   Mvg. WW

 6. Angelique:

  Je hebt gelijk.
  Matthijs van Nieuwkerk is een Narcistische lompe vent zonder inlevingsvermogen of wijsheid.
  Onlangs liet hij een zogenaamd grappig filmpje zien: meisje van 16 met down syndroom zei tijdens een intervieuw dat ze zich erg down voelde, nadat haar relatie was uitgegaan.
  Vervolgens zaten Matthijs en zijn klapvee daar hartelijk om te lachen.
  Zo ook, de grap met de zogenaamde kunstarm die op hol sloeg, en grappen over fantoompijn.
  Ik ken mensen die amputatie ondergingen.
  Het belachelijk maken van weerloze mensen die zich niet kunnen verdedigen, of het nu om een beperking, psychische aandoening of handicap gaat, is tegenwoordig in DWDD schering en inslag.
  Vroeger was de rode haan het symbool van de VARA.
  DWDD is heden ten dage niet meer dan een bedorven kip, die wanhopige Matthijs schreeuwend aan de man tracht te brengen.
  Als een stoffige strontvlieg zweeft Matthijs met zijn microfoontje boven deze bedorven kip….

  Tijd dat de vliegenmepper tevoorschijn komt, het mag ook een mattenklopper zijn.

  En het bespotten van medemensen? ach…de tijd zal het leren, spotters krijgen spottersloon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *