Arbeidsparticipatie en een psychische aandoening

Vandaag heb ik de eerste van 35 werkateliers bezocht die georganiseerd worden door het UWV, de VNG en GGZ Nederland in samenwerking met de Programmaraad.
“Het is van groot belang dat er meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk komen. Om dit te bewerkstelligen, worden in verschillende arbeidsmarktregio’s werkateliers georganiseerd met als doel het uitwisselen van kennis en kunde tussen de werelden van zorg en werk.” (Bron: samenvoordeklant.nl )

In het eerste dagdeel is er uitgebreid gediscusseerd, onder andere over wat er nodig is om beter samen te kunnen werken en zo de klant op weg te kunnen helpen naar werk. Waarbij ik persoonlijk hoop dat er niet alleen aan ‘targets’ gedacht zal worden maar ook aan de mens die hierachter schuilt.

Eén van de conclusies van de ochtend: Praat niet alleen over maar ook met de cliënt.

Ook was er een inspirerende toespraak van Cees Huisman (bestuurder/ directeur MEE Noordwest-Holland) waarin hij vertelde wat MEE bijvoorbeeld al voor cliënten heeft kunnen bereiken met het project ‘Supporters voor supporters’ in de regio Alkmaar.
“Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt doen zes maanden lang, twee dagen in de week werkervaring op bij een bedrijf dat lid is van de businessclub van een betaald voetbald organisatie. Daarnaast komen de jongeren één keer per twee weken bij de club om te praten over hun praktijkervaringen en te werken aan een persoonlijk leerplan. Ook kunnen ze gebruik maken van de sportfaciliteiten van de club.
Het project is actief bij AZ en Telstar.” (Bron: MEE Noordwest-Holland, Supvoorsup )

dolhuys18-5
(Foto: Jacobine Geel in gesprek met Jette Klijnsma)

Later op de dag was Jacobine Geel in gesprek met staatssecretaris Klijnsma over arbeidsparticipatie van mensen met een psychische aandoening. Er zijn een aantal stellingen voorgelegd aan een panel en er was de lancering van ‘Routewijzer naar werk’van het Landelijk platform GGZ. Routewijzer naar werk:
“Heb je te maken met psychische kwetsbaarheid en zoek je ondersteuning om werk te vinden of te behouden? Wil je je ontwikkelen in je werk? Op deze Routewijzer vind je informatie over welke vragen je kunt verwachten van je gemeente of UWV, hoe ontwikkelassessments eruit zien die meten hoe je je ontwikkelt op je werkplek en welke ondersteuning naar werk en werkhervatting mogelijk is. Voorbeelden zijn ontwikkeltrajecten, begeleiding en cursussen.”

Conclusie van deze dag: Er zijn prachtige ideeën en intenties uitgesproken, nu wordt het tijd om ze waar te maken! Een begin is er met de toezegging van Fred Paling (bestuurslid bij het UWV) dat er de komende vijf jaar, per jaar, 500 IPS-trajecten gesubsidieerd gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *